Groene Ster LeeuwardenHome  Stranden
De Groene Ster is al sinds het ontstaan van het recreatiegebied, een belangrijke zwemlocatie voor Leeuwarden. Na het sluiten van alle openluchtzwembaden, waaronder ook die bij de Kleine Wielen, is het nu de enige buitenzwemgelegenheid in Leeuwarden.Op warme en zonnige dagen is het druk met recreanten die hier verkoelingen, zon en ontspanning zoeken. De recreatiestranden met zwemgelegenheid liggen in het westelijke deel van de Groene Ster. Op de stranden is geen bad toezicht aanwezig, het zwemmen en recreŽren is op eigen risico. Voor alle stranden geldt dat honden niet zijn toegestaan op het strand en de ligweiden.

Sinds 2018 hebben de stranden een nummer gekregen, dat gebruikt wordt bij info over de toegankelijkheid tijdens de festivals.

Strand 1 : Dit is het meest westelijke strand. Dit strand is tijdens de festivals altijd open.
Strand 2 : Het strand bij het nieuwe toiletgebouw. Alleen bij het Psy-Fi festival gesloten.
Strand 3:  Het strand bij de kiosk. Dit strand is bij alle festivals gesloten.

Parkeren
De Groene Ster heeft voldoende parkeergelegenheid dichtbij de stranden. Het parkeren is bij alle stranden gratis. Tijdens festivals kan er alleen geparkeerd worden op P1.


Voldoende gratis parkeerruimte.

De stranden in de Kleine Wielen.
Hier bevindt zich de officiŽle zwemwaterlocatie de "Lytse Wielen". Het zwemwater heeft een afgebakend zwemgedeelte met een maximale waterdiepte van 0,9 meter. Hier buiten is het water circa 1,80 meter diep. Vanaf het seizoen 2019 zijn de stranden 1 en 2 ook toegevoegd aan deze zwemwaterlocatie.

De waterkwaliteit wordt in het zwemseizoen 1 keer per twee weken gecontroleerd door de Provincie Frysl‚n. Het zwemwater is over het algemeen van goede kwaliteit, maar is niet helder, door de veenachtige ondergrond. Als er iets aan de hand is met de waterkwaliteit wordt dit op het informatiebord en ook op deze site vermeld. Voor vragen of meldingen over de zwemwaterkwaliteit kan met de zwemwatertelefoon worden gebeld op nummer 058-2925650.

Zwemwaterlocatie: Lytse Wielen
Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
Recente controle: in orde


  Het strand (3) bij de kiosk
Dit strand heeft een grote zonneweide met aan de waterkant een goed onderhouden zandstrand. Op het strand is voor de kinderen een aantal speeltoestellen aanwezig.
Bij de kiosk kunnen snacks, ijs en frisdranken worden gekocht. Hier is ook een toiletgebouw met douche aanwezig.


Speeltoestellen en de kiosk met een toiletgebouwtje.


Het strand bij de kiosk.


De verbindingsvaart tussen de beide stranden, is met de herinrichting van de Groene Ster in 2012 aangelegd.

    De stranden (1 en 2) bij de waterspeelplaats en de kinderspeelplaats

Dit zijn de twee meest westelijke stranden. Hier zijn ruime ligweiden aanwezig met aan de waterkant een goed onderhouden zandstrand. Er is een afgebakend zwemgedeelte met een maximale waterdiepte van circa 0,90 meter. Buiten de drijflijn is de waterdiepte hier maximaal circa 1,80 meter. Op de standen zijn verschillende speeltoestellen aanwezig.Sinds het seizoen 2015 staat hier ook een toiletgebouw met douches. Hier is een een watertappunt.  In het zomermaanden is met goed strandweer het toiletgebouw geopend van maandag t/m donderdag van 9:00u tot 18:00u en van vrijdag t/m zondag van 9:00u tot 19:00u. De kosten voor het gebruik van het toilet zijn 20 eurocent. Van de douches en het drinkwatertappunt kan vrij gebruik worden gemaakt.

Met mooi strandweer komt op deze twee stranden een ijscokar langs.


Waterspeelplaats met een pontje.


Het pontje.


Het strand (1) bij de kinderspeelplaats. (meest westelijke strand)
Dit strand is bij festivals altijd geopend. Wel kan er zeer beperkt worden geparkeerd.

Het naaktstrand
Ook heeft de Groene Ster een apart gelegen gedeelte waar naaktrecreatie is toegestaan. Kijk hier voor meer informatie over dit strand.


Het naaktstrand in de Groene Ster, ligt afgescheiden van de overige stranden.

Het strand bij de Grote Wielen
Aan de noordzijde van de Groningerstraatweg bevindt zich de officiŽle zwemwaterlocatie de "Grutte Wielen". Bij de entree is een kleine parkeerterrein, verder zijn er ook mogelijkheden om in de berm te parkeren.


Het strand ligt aan de noordzijde van de Groningerstraatweg.

Zwemwaterlocatie: Grutte Wielen
Voor uitgebreide informatie over deze zwemwaterlocatie, kijk op de site van zwemwater.nl
Recente controle: in orde

Bekijk hier het infobord. Het zwemwater heeft een afgebakend zwemgedeelte met een maximale waterdiepte van 1,20 meter. De waterkwaliteit wordt in het zwemseizoen 1 keer per twee weken gecontroleerd door de Provincie Frysl‚n. Het zwemwater is over het algemeen van goede kwaliteit, maar is niet helder, door de veenachtige ondergrond. Als er iets aan de hand is met de waterkwaliteit wordt dit op het informatiebord vermeld. Voor vragen of meldingen over de zwemwaterkwaliteit kan met de zwemwatertelefoon worden gebeld op nummer 058-2925650.

Het strandje bestaat een een ligweide, er is geen zandstrand aanwezig. Bij het clubgebouw van de plankzeil vereniging zijn diverse voorzieningen zoals een toilet, douche en een terras..


Het strandje heeft alleen een ligweide en geen zandstrand.


Bij het clubgebouw van de plankzeil vereniging is een terras.
 

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend