Groene Ster Leeuwarden
Contact: Tjipke Tasma

Contact: Tjipke Tasma
 

Home
Nieuws :

20-10: Koop nu voordelig een jaarkaart voor Aqua Zoo.

Naast een jaar lang vrije toegang ook nog veel extra's.

Voor meer info kijk op de site van Aqua Zoo.
09-10: Vandaag wordt de 13e Survivalrun gehouden in de Groene Ster. Het is een prachtige najaarsdag dus komt allen kijken naar de sportieve verrichtingen van deze echte bikkels. Onze verslaggever is er bij en een maakt een live-fotoverslag.
28-09: Vandaag  vanaf 14:00 uur is het evenement "Wielenwille" in de Kleine Wielen. Gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslân hebben meerdere jaren gewerkt aan herinrichting van het gebied met publieksvoorzieningen en het resultaat mag er zijn! Er is op 28 september veel te zien...maar ook veel te doen!

Kijk hier voor een live fotoreportage (vanaf 12:00u)
 
01-09: Einde deze maand, op zaterdagmiddag 28 september, is er een open dag met veel activiteiten voor jong en oud en wordt het gebied feestelijk heropend.
Lees meer op de (nog in ontwikkeling) website Kleinewielen.
 
21-07: Komend weekeind (vrijdag 26 juli tot en met zondag 28 juli) wordt het driedaagse festival Welcome to The Village gehouden in de Groene Ster. Het terrein bij de kinder- en waterspeelplaats wordt deze dagen afgesloten. Het naturistenstrand en ook het strand bij de kiosk is wel normaal toegangelijk. Ook tijdens het opbouwen en afbreken kunnen bepaalde delen zijn afgesloten.
 
06-07: De  provincie Fryslân maakte een promofilmpje in de Groene Ster over de zwemwaterkwaliteit.
 

05-03-2013: Begin dit jaar maakte de STOWA (St. Toegepast Onderzoek Waterbeheer) een filmpje, over de herinrichting van de Groene Ster.
 
04-02-2013: Op 26, 27 en 28 juli wordt het festival Welcome to The Village gehouden in de Groene Ster. Omdat het festival zal plaatsvinden op het naturistenstrand voelen de naturisten zich geschoffeerd door de gemeente.
 
22-11-2012: De zwemplas bij de kiosk is drooggepompt en momenteel wordt de sliblaag verwijderd. De werkzaamheden zullen nog ongeveer twee weken in beslag nemen.
Door het baggeren van het zwemgedeelte wordt de troebelheid van het zwemwater tegengegaan en ook zal de kans op blauwalgoverlast hierdoor verminderen. Voor een compleet overzicht van alle maatregelen die worden genomen om de waterkwaliteit in de Groene Ster te verbeteren, bekijk het boekje (PDF) Inrichtingsplan 2010.

11-11-2012: Vandaag was het na een vrijwel zonloze week, een schitterende zonnige zondag. Veel wandelaars met of zonder hond trokken er op uit. Vooral op het hondenstrandje bij de kiosk was het druk met hondenliefhebbers. (foto rechts).

Dit najaar en ook komend voorjaar wordt er volop gewerkt aan de herinrichting van de Groene Ster. Zo zijn bijvoorbeeld twee dammen aangelegd in het zwemwatergedeelte bij het centrale strand bij de kiosk. Het afgesloten zwemgedeelte wordt momenteel leeggepompt, waarna de sliblaag kan worden afgegraven. (foto links). Uiteraard zullen de vissen worden gevangen en over de dijk weer worden uitgezet.

Binnenkort zullen ook de werkzaamheden rond de uitzichtheuvel beginnen. Hier wordt een verbindingskanaal gegraven, zodat de zwemplaats bij de kiosk weer wordt verbonden met die bij de kiosk. Veel foto's van de herinrichting van het naturistenstrand zijn te vinden op strandje.nl.

07-10-2012: Een een fotoverslag van de Bikkel Survivalrun .
05-10-2012: Traditioneel vindt op de eerste zondag in oktober de Bikkel Survivalrun plaats. De 19 editie gaat zondag klokslag 10 uur van start bij de Camping de Kleine Wielen. Totaal zullen dit jaar circa 1000 deelnemers weer de uitdaging aan gaan. De inschrijving is gesloten, alleen voor de funrun kan op de dag zelf nog worden ingetekend. De run zorgt elk jaar weer voor veel drukte en een gezellige sfeer in de Groene Ster.
05-09-2012: Maandag is de tweede fase begonnen van de herinrichting van de Groene Ster. De werkzaamheden vinden momenteel plaatst op het naturisteneiland, dat volledig op de schop gaat. Vrijwel alle bomen en bosschages worden verwijderd. Voor veel foto's kijk op de site van de naturisten. Op het naturisteneiland kan op een klein gedeelte aan de oostzijde nog tot begin oktober worden gerecreëerd. De werkzaamheden zullen zich in de loop van het najaar uitbreiden nar het gebied bij de uitzichtheuvel en bij de kiosk.
 
30-08-2012: Helaas geldt er vanaf vandaag weer een waarschuwing voor blauwalg bij de Lytse Wielen. Bij een waarschuwing is er een gering gezondheidsrisico. Vooral kwetsbare groepen (jonge kinderen, oudere mensen) wordt afgeraden te gaan zwemmen
.
17-08-2012: Op 15-08-2012 heeft de provincie Fryslân de waarschuwing voor blauwalg ingetrokken. De waterkwaliteit is weer goed en er kan volop worden gezwommen.

Dit weekend worden tropische temperaturen voorspeld, dus zullen weer veel mensen verkoeling zoeken in de Groene Ster.

En wie weet wordt het weer net zo gezellig druk als op onderstaande foto van de eerste
Pinksterdag.
 
27-05-2012: De eerste Pinksterdag lokte veel badgasten naar de Groene Ster, die hier verkoeling zochten. Reddingsbrigades aan de kust waarschuwden nog voor het koude zeewater, maar hier is het water al aangenaam warm, met ruim 20 graden. Ook voor morgen wordt prachtig strandweer voorspeld. 
11-02-2012: De Kleine Wielenloop, georganiseerd door SV Friesland, trok vandaag duidelijk minder lopers dan gewoonlijk. Veel lopers kozen dit weekend voor het schaatsen, op de vooravond van de invallende dooi.
Lees verder het verslag van SV Friesland.
 
09-02-2012:  Voor wie de schaatstocht afgelopen woensdag heeft gemist of hem nog een keer wil gaan rijden:

Zaterdag 11 februari 2012 wordt de recreatieve schaatstocht De Ronde van de Kleine Wielen voor de tweede keer dit jaar georganiseerd. De tocht is een échte familietocht. De afstanden variëren van  6, 12, 18 en 24 kilometer. De dikte van het ijs varieert tussen de 9 en 12 cm en de kwaliteit van het ijs is goed.

De startplaats en de inschrijving zijn in de kantine van Camping de Kleine Wielen. De inschrijving start om 11.00 uur. Tot uiterlijk 15.30 uur kan gestart worden. Tot 16.30 uur wordt, na het inleveren van de stempelkaart, een medaille en een oorkonde uitgereikt. Kinderen kunnen de tocht rijden voor € 3,=, volwassenen betalen € 5,=
 

08-02-2012: Dit jaar voor het laatst de echte Ronde van de Kleine Wielen. Door de herinrichting van de Groene Ster worden de eilanden met elkaar verbonden, waardoor het schaatsrondje kleiner en minder aantrekkelijk wordt. Omdat de toertocht dit jaar op een doordeweekse dag wordt gereden, is het aanvankelijk erg rustig op de route.

Lees verder..
06-02-2012: It giet oan!
Woensdag 8 februari wordt de Ronde van de Kleine Wielen gereden.
De startplaats en de inschrijving zijn in de kantine van Camping de Kleine Wielen. De inschrijving start om 11.00 uur. Tot uiterlijk 15.00 uur kan gestart worden. Tot 16.00 uur wordt, na het inleveren van de stempelkaart, een medaille en een oorkonde uitgereikt. Kinderen kunnen de tocht rijden voor €3,- en volwassenen betalen €5,-.

De afstanden variëren van  6, 12, 18 en 24 kilometer. De tocht is een echte klassieker en kan de laatste winters als één van de eerste tochten worden verreden.
De dikte van het ijs varieert tussen de 9 en 12 cm en de kwaliteit van het ijs is goed

Een impressie van de schaatsbaan.
Bekijk ook eens de foto's van vorig jaar.

04-02-2012: De Groene Ster is door de sneeuwval van gister veranderd in een Witte Ster. Met een zonnetje is het momenteel prachtig wandelweer en er kan volop worden genoten van het winterslandschap. De kiosk is geopend en de warme chocolade melk staat klaar. Helaas zijn er nog geen banen geveegd, dus de schaatsliefhebbers moeten het voorlopig elders zoeken. Maar wie weet komt binnenkort ook dit jaar weer een Ronde van de Kleine Wielen. Houd de site in de gaten! Op de Grote Wielen ligt wel een mooi schaatsrondje en daar wordt volop geschaatst.

Voor meer foto's van een schitterende Groene Ster kijk op de winterpagina 2012
Voor ijsberichten kijk ook op de site van de  Leeuwarder IJscentrale
 

01:02-2012: LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een incident waarbij een 64-jarige inwoonster van Leeuwarden door een hond werd gebeten. De vrouw maakte dinsdagmiddag omstreeks 13.40 uur een ommetje in het recreatiegebied “De Groene Ster”. Terwijl ze daar liep, zag ze een man met twee grote niet-aangelijnde honden. Deze man had een paarskleurige ballenwerper bij zich waarmee hij een bal oppakte en deze weer weggooide. Plots kwam één van deze honden op de vrouw af en beet haar hard in de heup. De man die de honden bij zich had zag wel wat er gebeurde, maar liep vervolgens gewoon verder. De hevig ontdane vrouw ging daarna naar huis en meldde zich de volgende dag bij de politie. Ze had aan de beet een flinke bloeduitstorting overgehouden. De politie wil graag in contact komen met de man die de honden bij zich had of met mogelijke getuigen. Zij kunnen via 0900 – 8844 contact opnemen. Het signalement van de man luidt:
- leeftijd 30 a 40 jaar
- lengte niet groter dan 1.80 meter
- blanke huidskleur
- droeg blauwe muts
De honden worden omschreven als lichtbruine "herderachtige" honden.

 

31-01-2012: Op zaterdag 11 februari start  SV Friesland het Open Hardloopkampioenschap met de eerste loop door de Groene Ster.
Lees verder...
 
29-01-2012: De gemeente gaat samen met Wetterskip Fryslân de Groene Ster opnieuw inrichten. Uitgebreide informatie over deze herinrichting is te vinden in het Inrichtingsplan 2010 (Kleine) Wielengebied en Groene Ster.

D
e komende twee jaar gaat er veel veranderen in dit recreatiegebied. De meeste werkzaamheden zullen buiten het recreatieseizoen plaatsvinden, waardoor de  recreanten hiervan weinig overlast zullen ondervinden.


Impressie van de dam naar het naturisteneiland, gemaakt door strandje.nl

Lees verder....
 
23-01-2012 In verband met de aanleg van het nieuwe fietspad bij de hondenuitlaatplaats bij het Alddiel (B) is dit losloopgebied iets kleiner geworden. Loslopende honden op het fietspad zijn te gevaarlijk en daarom geldt hier nu een aanlijnplicht.
Om dit verlies te compenseren is het losloopgebied (B1) bij de kiosk uitgebreid.
Op de hondenpagina staan de bijgewerkte losloopterreinen aangegeven.
 
09-10-2011 Vandaag wordt de 18e Survivalrun gehouden in de Groene Ster. Vanaf 10 uur wordt er gestart in verschillende groepen bij de Camping De Kleine Wielen.

Kijk hier voor een live-foto verslag.
 

31-09-2011 In de Groene Ster is het nog heerlijk nazomeren. Dit weekend zal het ongetwijfeld druk worden met mensen die nog even een beetje zon willen meepikken.
De waarschuwing voor blauwalg is ingetrokken, dus kan er ook weer verkoeling in het water worden gezocht.

Met dit mooie nazomerweer kunnen we het ons bijna niet voorstellen, maar volgend weekeind (zondag 9 oktober), wordt de traditionele Bikkelsurvivalrun al weer gehouden.
Nieuw is dit jaar de survival voor scholen op de zaterdag.
 
21-07-2011: Jammer, de zwemwaterkwaliteit is momenteel onvoldoende in de Groene Ster. Er geldt een waarschuwing in verband met  blauwalg.
De waarschuwing voor bacteriologische overschrijding is inmiddels ingetrokken.

Bij een waarschuwing is er een gering gezondheidsrisico. Vooral kwetsbare groepen (jonge kinderen, oudere mensen) wordt afgeraden te gaan zwemmen.
 

24-04-2011 2e Paasdag: De Groene Ster maakt zich op voor een prachtige stranddag. Aan het begin van de ochtend zijn de afvalbakken al overvol. Het strandseizoen begint ook wel erg vroeg....
 
24-04-2011: LEEUWARDEN - De brandweer heeft zondagavond enige moeite gehad om een een brandje op een eiland in recreatiegebied de Groene Ster te bereiken. De brand werd kort voor tien uur gemeld. De brandweer kon echter in eerste instantie niet meer dan machteloos toekijken en het gebied rondom het eiland in de gaten te houden. Een tweede voertuig werd ingezet om duikpakken te brengen.

Lees het hele bericht op: RTV Noordoost-Friesland
 

15-02-2011: De gemeente Leeuwarden heeft het verzoek van de naturisten voor een toiletvoorziening op het naaktstrand afgewezen. Ook komt er geen (meer) toezicht om de overlast van het homo-ontmoetingsgebeid tegen te gaan.
Op de site strandje.nl staat het volgende bericht:

Gemeente Leeuwarden investeert 4 miljoen in open riool.

Op 3 november heeft strandje.nl de gemeente Leeuwarden een brief geschreven met het verzoek om een toiletvoorziening op het naaktstrand te plaatsen en ook met het verzoek voor meer toezicht in de Groene Ster. Na bijna 100 dagen heeft strandje.nl eindelijk een zeer teleurstellende reactie ontvangen:

  • De gemeente Leeuwarden heeft de aanvraag voor een extra(?) toiletvoorziening op het eiland afgewezen.
  • Wat betreft het verzoek om extra toezicht zal de gemeente in goed overleg met de politie haar huidige beleid voortzetten.

Helaas heeft strandje.nl de gemeente Leeuwarden niet kunnen overtuigen van het feit dat voldoende sanitaire voorzieningen onmisbaar zijn in een modern en goed ingericht recreatiegebied. Van enige deskundigheid bij de motivering van de afwijzing in de brief is geen sprake.

Het gedoogbeleid van de gemeente Leeuwarden heeft er voor gezorgd dat de gehele Groene Ster gebruikt wordt als ontmoetingsplaats voor seksrecreanten. Op het halfjaarlijkse overleg
van exploitanten en overige belanghebbenden in het Groene Ster gebied, komt dit steeds weer aan de orde. Strandje.nl gaat er vanuit dat het college voldoende op de hoogte is gebracht.
Verder melden is zinloos bij een gemeente die
niet wil luisteren.

 

29-12-2010: Net als vorig jaar laat de Leeuwarder IJscentrale de schaatsers in de Groene Ster weer volledig in de steek door de banen niet te onderhouden. Jammer want dit is het enige ijs rond Leeuwarden dat door de ijswegen centrale is vrijgegeven. Momenteel ligt er op het westelijk parcours van de Ronde van de Kleine Wielen een smalle door vrijwilligers geveegde baan.

26-12-2010:
Vandaag ook weer veel plezier op het ijs. De prachtige schaatsbaan van de Ronde van de Kleine Wielen is helaas afgelopen dag weer dicht gesneeuwd, maar vrijwilligers maken de baan weer sneeuwvrij.
 
24-12-2010: Evenals begin dit jaar was de tocht weer een enorm succes. Ongeveer 1000 rijders genoten van een mooie route door de Groene Ster. Ook het weer was boven verwachting goed, met zelfs af en toe zon. Wel stond er een sterke noordoosten wind.

Lees en kijk verder..
 
23-12: Schaatstocht De Ronde van de Kleine Wielen gaat door!
Volg de tocht op de live pagina.

(tekst: Gemeente Leeuwarden).
Vrijdag 24 december 2010 wordt de recreatieve schaatstocht De Ronde van de Kleine Wielen georganiseerd. De afstanden variëren van 6, 12, 18 en 24 kilometer.

Goed ijs
De tocht is een echte klassieker en is voor het laatst in de vorige winter verreden. Daarvoor duurde het 13 jaar voordat de tocht georganiseerd kon worden! Vorige winter deden ruim 2000 mensen aan de tocht mee. De dikte van het ijs varieert tussen de 9 en 12 cm en de kwaliteit van het ijs is goed.

Inschrijven en starten
De startplaats en de inschrijving zijn in de kantine van Camping de Kleine Wielen. De inschrijving start om 11.00 uur. Tot uiterlijk 15.00 uur kan gestart worden. Tot 16.00 uur wordt, na het inleveren van de stempelkaart, een medaille en een oorkonde uitgereikt. Kinderen kunnen de tocht rijden voor € 3,-, volwassenen betalen € 5,-


Neem nu alvast een kijk op de baan.

Voor meer info kijk ook op de site van de  Friescheijsbond.nl
 
22-12-2010: It giet oan?
 
IJs en weder dienende wordt vrijdag 24 december 2010 een toertocht op de Kleine Wielen georganiseerd.

Start om 11.00 uur.
Voor meer info kijk ook op de site van de  Friescheijsbond.nl


Neem nu alvast een kijk op de baan.

 

15-12-2010: Wetterskip en gemeente geven Kleine Wielen waterboost woensdag, 15 december 2010Wetterskip Fryslan investeert ruim 1 miljoen euro in de waterkwaliteit van de Kleine Wielen bij Leeuwarden. Nu wordt het zwemwater bij de stranden bij warm weer nog regelmatig afgekeurd vanwege blauwalg. Een ergernis voor de inwoners van een stad waar waterkwaliteit juist hoog op de agenda staat. Door het gebied op een andere manier in te richten, kan de situatie verbeterd worden.

Lees verder..
 
01-09-2010: Komende zondag wordt de 17e Survivalrun gehouden in de Groene Ster.
De organisatie is vandaag begonnen met de opbouw van het parcours.
De weersvooruitzichten voor komende zondag zijn uitstekend, dus kom allemaal kijken naar de verrichtingen van deze bikkels. Vanaf 10 uur wordt er gestart in verschillende groepen bij de camping De Kleine Wielen.

Op de foto de opbouw van de Elfsteden  hindernis in Camminghaburen, aan de rand van de Groene Ster. Helaas heeft de Gemeente Leeuwarden een slechte planning en heeft juist nu het naast gelegen fietspad in onderhoud.

Kijk komende zondag op de site voor een live fotoverslag.
 

01-09-2010: Met de sluiting van het zwemseizoen komt er vandaag ook een einde aan de waarschuwing voor blauwalg. Op 5 augustus werd er door de provincie Fryslân een negatief zwemadvies ingesteld. Later werd het negatief zwemadvies omgezet in een waarschuwing, die met een korte onderbreking van een week voortduurde tot aan vandaag.

9-08-2010: Komende zaterdag 14 augustus
wordt het hardstylefestival Xplode voor het tweede maal gehouden in de Groene Ster. Het feestterrein ligt in hartje Groene Ster, op het strand dichtbij de kiosk.

Dit jaar is gekozen voor een grotere opzet, met meerdere podia en met meer dan 40 Dj’s. De kaarten kosten €30 en zijn inmiddels via verschillende adressen en online verkrijgbaar.

Met de volgende line-up (12-01 uur) op het hoofdpodium:
Diabolic, The Informer,  Silver Nikan,Chain Reaction,  Headhunterz, Noisecontrollers, Nosferatu, Outblast, Shadowlands Terrorists en Paul Elstak.
Voor meer foto's
              
06-08-2010: Met ingang van donderdag 5 augustus 2010 geldt een door de provincie Fryslân  ingesteld negatief zwemadvies voor De Kleine Wielen te Leeuwarden. De kans op gezondheidsklachten is daar te hoog in verband met de aanwezigheid van blauwalgen.

Bij de zwemgelegenheid wordt met borden aangegeven dat er een negatief zwemadvies geldt. Het gaat om het gebied De Kleine Wielen, inclusief de waterspeelplaats en de kleine zwemplas.
 
tekst: Gemeente Leeuwarden
 
03-08-2010 Komende twee dagen slaat het circus Circus Solero zijn tenten op in de Groene Ster, vlak bij de Camping de Kleine Wielen.
Morgen (3-8) zijn er twee voorstellingen, om 16:00u en 20:00u
Ook is er woensdag (4-8) nog een voorstelling om 11:00u.
 
18-05-2010 4 juni wordt er door Event Festivals uit Leeuwarden een evenement georganiseerd op de Groene Ster. Dit zal een dance festival zijn met verschillende DJ's. Het thema is Four Seasons: Winter Edition.  Afgelopen 2 jaar zijn een groot succes geweest met diverse DJ's van Dance Tour. Hou het alvast vrij in uw agenda en wees erbij!

Voor meer informatie bekijk de website: www.eventcie.nl
02-05-2010: Zondagmiddag ongeveer tegen half zes, zijn 3 toiletunits op het naaktstrand in de Groene Ster door brandstichting verwoest. Op verzoek van de naturisten, waren dit jaar voor het eerst toiletten geplaatst. I.v.m. vandalisme stonden de toiletten achter een afsluitbaar hekwerk. Door de felle brand die met veel rookontwikkeling gepaard ging, is van de toiletten niets overgebleven. De toiletten heb hier slechts 5 dagen mogen staan.


27 april                                                                  3 mei

De politie stelt een onderzoek in. Enkele foto's van de brand staan op 112fryslan.nl
 
27-04-2010: Vandaag, tegen 17:00 woede er even een kleine brand in riet langs de Nieuwe Wielen. Voordat de brandweer aanwezig was probeerden enkele jongeren de brand te blussen met emmers water. De brand werd bestreden met twee bluswagens, vanaf de zijde van Leeuwarden en vanaf de zijde van de Groene Ster. Om ongeveer 18:00 uur had de brandweer de brand onder controle en kon begonnen worden met het nablussen. Een strook van ongeveer 150 bij 50 meter ging in vlammen op. Op de site staan enkele foto's.
 
17-04-2010: Dit jaar nam ook de webmaster van deze site een kijkje bij de open dag van de Golfclub De Groene Ster. De weersomstandigheden waren ideaal een strak blauwe en, door het vliegverbod, streeploze hemel.
Evenals vorig jaar was er ook dit jaar weer een hoogwerker aanwezig van de Sijtsma Groep. Van een hoogte tot ongeveer 60 meter kon een goed overzicht worden verkregen over het gehele golfcomplex.

Enkele foto's en een filmpje staan op de site.
 
17-04-2010: Vandaag werd voor de eerste maal de Leeuwarder Molendag gehouden.
Zeven molens, waarvan zes in de gemeente Leeuwarden en één in de gemeente Tytsjerksteradiel, opende hun deuren voor het publiek. Ook De Himriksmole in de Groene Ster deed mee aan deze Molendag. Enkel foto's van het interieur van de molen staan nu ook op de pagina van De Himriksmole.
 
10-04-2010: De Condensloop, georganiseerd door Atletiek Vereniging Lionitas, was dit jaar ook het Noordelijk kampioenschap halve marathon. De loop heeft verschillenden afstanden, waarvan het parcours van de halve marathon voor een groot gedeelte door de Groene Ster gaat. De 11 km loop maakt een lus om de nieuwe Wielen en gaat daarna weer terug naar de finish.

Voor een aantal sfeerfoto's, kijk verder...
 
08-04-2010: Wietse Elzinga op zijn weblog over de homobaan in de Groene Ster:
Groene Ster-gebruikers ervaren homobaan als problematisch
Het zou weleens typisch Leeuwarden kunnen zijn: grootse plannen, teleurstellende uitvoering. Vorig jaar kondigde de gemeente Leeuwarden een revitalisering aan van recreatiegebied de Groene Ster: de waterkwaliteit voldoet niet aan de Europese kaderrichtlijn en de bezoekersaantallen lopen terug, een mooie en goede reden voor een groots plan. Het vereiste geld blijkt er niet (meer) te zijn, de uitvoering zou weleens een stuk soberder kunnen zijn zijn aangekondigd.
Lees verder...
 
03-04-2010: Al sinds enkele weken heeft de Groene Ster er een nieuwe attractie bij, namelijk een heuse roekenkolonie. In de bomen bij het strand vlakbij de kiosk nestelen steeds meer roeken. Op dit momenten zijn er al circa 50 nesten gebouwd en er zullen zeker nog meer bijkomen. Omdat roeken erg trouw zijn aan hun broedplaats kunnen we er van uitgaan dat het geen eenmalig gebeuren is.
Lees verder....
 
21-03-2010: Vandaag werd een wandeling gehouden in de Groene Ster, waarvan de opbrengst bestemd is voor de  KNGF geleidehonden. In januari werd de wandeling nog uitgesteld vanwege het winterse weer, maar vandaag op de eerste dag van de lente was het zonnig en uitstekend wandelweer. De tocht, die bij de kiosk startte en ongeveer anderhalf uur duurde, ging door een groot gedeelte van de Groene Ster. Helaas was de deelname tegenvallend, maar de deelnemers zullen ongetwijfeld hebben genoten van de ontluikende natuur en het prachtige weer. Op de foto de deelnemers vlak voor de begin van de wandeling. (klik op de foto voor een vergroting)
 
14-02-2010: Ook vandaag was het weer erg druk op het ijs in de Groene Ster. Door de sneeuwval van vanochtend was ook de baan weer dicht gesneeuwd, waardoor de scheuren en slechte plekken op het ijs niet goed zichtbaar waren. Gister waren de baanvegers nog prominent in beeld bij RTL4, maar vandaag schitterende ze door afwezigheid.

Update 16-02: Volgens de Leeuwarder IJscentrale was er na de twee dagen die met de organisatie waren gemoeid, de puf er even uit. Het blijft vrijwilligerswerk. Vanaf dinsdag is het oostelijk deel (bij de camping) weer geveegd.
 
13-02-2010: Eindelijk na13 jaar is het dan zover. Op 13 februari wordt hij dan weer eens verreden, de Ronde van de Kleine Wielen. Ook in de nationale media is dit niet onopgemerkt gebleven; RTL maakt een reportage van de tocht voor het RTL-nieuws.

Lees verder..

 
13-2-2010: Vandaag was er naast de schaatstoertocht nog een sportieve activiteit in de Groene Ster; de jaarlijks gehouden Kleine Wielenloop. Dit jaar was het parcours van de loop gewijzigd in verband met de winterse omstandigheden. Veel van de prachtige paden in de Groene Ster waren geschikter om te schaatsen dan op hard te lopen.
Lees verder..
12-02-2010. Zaterdag 13 februari 2010 wordt de recreatieve schaatstocht De Ronde van de Kleine Wielen georganiseerd. De afstanden variëren van 6, 12, 18 tot 24 kilometer.

De tocht is een echte klassieker en is voor het laatst gereden in 1997. Er deden toen ruim 1.000 mensen aan mee. De dikte van het ijs varieert tussen de 12 en 16 cm. De kwaliteit van het ijs is goed.

De startplaats en de inschrijving zijn in de kantine van Camping de Kleine Wielen. De inschrijving start om 11.00 uur en er kan tot uiterlijk 15.00 uur gestart worden. Tot 16.00 uur wordt, na het inleveren van de stempelkaart, een medaille en een oorkonde uitgereikt. Kinderen kunnen de tocht rijden voor € 3,- en volwassenen betalen € 5,-.

De tocht wordt georganiseerd door de IJswegencentrale Leeuwarden. Deze organisatie heeft het ijs gecontroleerd op dikte en betrouwbaarheid, heeft een baan uitgezet en deze sneeuwvrij gemaakt. De IJswegencentrale maakt onderdeel uit van de Friese IJsbond en werkt samen met de K.N.S.B. Op www.friescheijsbond.nl en www.knsb.nl is meer informatie te vinden over de tocht.

De Kleine Wielen heeft geen rechtstreekse verbinding met de Friese boezem. Hierdoor is de invloed van stroming minder dan in de vaarten en de open meren. Daardoor kan er nu veilig geschaatst worden op de Kleine Wielen! Het schaatsen op de vaarten met open verbinding is gevaarlijk en door de IJswegencentrale nog niet vrij gegeven.

Bron: Gemeente Leeuwarden.

Morgen is een verslaggever van GroeneSterLeeuwarden.nl aanwezig voor het maken van sfeerfoto's, die later op de site geplaatst worden.

9-2-2010: Na een week van dooi, is in de Groene Ster bijna alle sneeuw verdwenen, maar het ijs ligt er nog prima bij.

Vanaf afgelopen zondag ligt de temperatuur overdag weer onder nul, met in de nacht meest matige vorst. Het lijkt er op dat de winter nog minimaal een week aanhoudt, dus weer ijspret in de Groene Ster.

Vandaag waren er al enkele schaatsers die het aandurfden. En wie weet komt ie er eindelijk weer eens de Ronde van de Kleine Wielen. Voor het laatst gehouden in 1987?
26-01-2010: Medewerkers van de gemeente Leeuwarden zetten een schaatsbaan uit op de Groene Ster. Het schaatsbaantje is ongeveer 800 meter lang, rondom een van de eilandjes. Bij de kiosk kan worden opgestapt.

Het ijs is helaas niet van al te beste kwaliteit. Morgen wordt dooi voorspeld, dus als je nog even wilt schaatsen wees er snel bij.


 
08-01-2010: In verband met de weersomstandigheden gaat de  wandeling van 10 januari niet door, maar wordt verplaatst naar 21 maart 2010.

Op 21 maart 2010 om 13:00 uur wordt er in de Groene Ster een wandeling georganiseerd, waar van de opbrengst wordt gedoneerd aan KNGF geleidehonden. De wandeling start bij de kiosk en duurt ongeveer 1,5 uur, de kosten zijn €2.
Vooraf aan de wandeling gaat iemand vertellen over KNGF zelf en hoe belangrijk het voor haar zelf is, deze vrouw heeft een visuele handicap en een blinde geleidehond die ze mee zal nemen. Aan het einde van de wandeling kunnen de mensen een kopje thee of koffie nuttigen, en voor de honden staan er uiteraard een aantal waterbakken.
 Meer nieuws uit 2009

 
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend