Home  

Groene Ster-gebruikers ervaren homobaan als problematisch.


8-4-2010: Het zou weleens typisch Leeuwarden kunnen zijn: grootse plannen, teleurstellende uitvoering. Vorig jaar kondigde de gemeente Leeuwarden een revitalisering aan van recreatiegebied de Groene Ster: de waterkwaliteit voldoet niet aan de Europese kaderrichtlijn en de bezoekersaantallen lopen terug, een mooie en goede reden voor een groots plan. Het vereiste geld blijkt er niet (meer) te zijn, de uitvoering zou weleens een stuk soberder kunnen zijn zijn aangekondigd.

Details zijn nog niet bekend, maar tijdens het halfjaarlijkse overleg van de gemeente Leeuwarden en vertegenwoordigers van de diverse gebruikersgroepen van de Groene Ster lieten ambtenaren weten dat het allemaal wat gaat tegenvallen. Zo op het eerste gezicht lijkt recreatiegebied de Groene Ster veelal een plas water grenzend aan de woonwijk Camminghaburen. Wie het overleg met de gemeente Leeuwarden bijwoont staat er van te kijken wie er zoal gebruik maken van het gebied: vissers, hondenliefhebbers, naturisten, (midget-)golfers, kampeerders, bezoekers van Aqua Zoo en natuurlijk niet te vergeten de bezoekers van de homobaan. Maar die zijn nooit bij het vertegenwoordigersoverleg, want wensen niet vertegenwoordigd te worden, ook niet door het COC.

De gemeente Leeuwarden zou graag zien dat het recreatiegebied meer bezoekers gaat trekken en is voornemens veel geld te steken in het familiestrandje dat het dichtst bij de woonwijk Camminghaburen ligt. Klein probleem: het strandje ligt ingeklemd tussen de ontmoetingsplek voor homoseksuele mannen en het naturistenstrandje, niet de meest geschikte plek voor moeders met kleine(re) kinderen. Tijdens het meest recente overleg met vertegenwoordigers van gebruikersgroepen in de kantine van camping de Kleine Wielen ontstond dan ook de discussie:"Wat moet er verplaatst worden?"

Eigenlijk waren alle aanwezigen het erover eens:"De gemeente Leeuwarden moet eindelijk eens het lef hebben een andere gedoogplek voor de homobaan aan te wijzen. Bij voorkeur aan de andere kant van de Groningerstraatweg." Vermoedelijk zal de beoogde doelgroep niet automatisch de weg naar de nieuwe plek weten te vinden, maar de politie zou voor de huidige plek dan een ontmoedigingsbeleid kunnen voeren. Dat zoiets werkt bleek wel uit een anekdote van een van de deelnemers van het overleg. Toen burgemeester Crone eens ter plekke een kijkje wilden nemen reden twee politiewagens voorafgaand aan het bezoek geruime tijd rondjes in het gebied en toen de burgemeester arriveerde was iedereen weg en kon de burgemeester niet anders constateren dat het wel mee viel en dat er geen probleem is. Als burgemeester Crone wil weten wat er allemaal wel speelt moet hij eens een praatje gaan maken met de ondernemers en enkele bewoners in dat gebied.

Het stadsbestuur zou nu eindelijk eens een belangenafweging moeten maken want anders valt de investering in de revitalisering letterlijk en figuurlijk in het water. De verplaatsing van de ontmoetingsplek voor homoseksuele mannen naar de overkant van de Groningerstraatweg zou weleens een hele goede oplossing zijn.
 

Tekst:  Wietse Elzinga op zijn weblog.

Relevante links:

3-7-2004: Friesdagblad: Vrijende homo’s in de buitenlucht mag, mits…

 

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend